Ο φαύλος κύκλος της τελειομανίας

Η αναζήτηση της τελειότητας δεν αφήνει περιθώρια για αυτοβελτίωση.

Φένια Κουφάκη

Μια ιστορία που ίσως σου φανεί γνωστή…

 

Ανέλαβες ένα project και έχεις έντονη επιθυμία να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό και να παραδώσεις το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ασχολείσαι ατελείωτες ώρες με τις λεπτομέρειες, μέχρι να νιώσεις ότι είναι τέλειο. Ακόμα δεν είναι εκεί που ήθελες.

Χρειάζεται να προσπαθήσεις περισσότερο.

 

Κάθε ημέρα καταναλώνεις χρόνο στις επιλογές των προηγούμενων ημερών και ξανά κάνεις αλλαγές. Πιέζεις τον εαυτό σου στα όρια για να σκεφτεί κάτι καλύτερο και αγχώνεσαι. Δεν είναι όπως το φαντάστηκες τελικά. Απογοητεύεσαι.

 

Καθυστερείς να το παραδόσεις γιατί χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο. Ανακαλύπτεις συνέχεια πράγματα που δεν σου αρέσουν και σπαταλάς διπλάσιο χρόνο στο να κάνεις αλλαγές και πάλι από την αρχή. Εξαντλείσαι.

 

Είναι σχεδόν ολοκληρωμένο αλλά ακόμα βρίσκεις λάθη ή βελτιώσεις, ξέρεις ότι καθυστερείς αλλά φοβάσαι τι θα πουν οι άλλοι. Δεν επιτρέπεις να βγει μέτριο, καλύτερα να βρεις μια δικαιολογία παρά να το παραδώσεις μέτριο. Δεν είσαι ικανοποιημένος.

Ανησυχείς υπερβολικά. Τελικά αναβάλεις.

Προσπαθείς να πετύχεις το «τέλειο» πιέζοντας τον εαυτό σου σε απολύτως μη ρεαλιστικά επίπεδα απόδοσης.

Αξιοποίησε την επιθυμία σου για το «τέλειο» προς όφελος σου:

  • Οργανώσου! Ξεκίνα να βάζεις προτεραιότητες. Κατέγραψε όλα τα project που έχεις για το επόμενο διάστημα και μοίρασε τον χρόνο και την ενέργεια που θα σπαταλήσεις στο καθένα ξεχωριστά. Αποφάσισε που είναι σημαντικό να επενδύσεις τον περισσότερο χρόνο σου και που δεν χρειάζεται.

 

  • Χρειάζεσαι μόνο την επιβεβαίωση σου! Να αναγνωρίζεις τα βήματα που έχεις κάνει, να επιβραβεύεις τον εαυτό σου και να είσαι ικανοποιημένος με κάθε βήμα σου, μικρό ή μεγάλο. Δεν χρειάζεσαι την επιβεβαίωση κανενός άλλου για να σιγουρευτείς ότι είσαι στον σωστό δρόμο. Να σε επαινείς για την προσπάθεια και όχι για το αποτέλεσμα. 

 

  • Μην είσαι αυστηρός! Αναλύεις και σκέφτεσαι ακατάπαυστα πιθανές εναλλακτικές με αποτέλεσμα να εξαντλείσαι και να μην είσαι παραγωγικός. Δεν υπάρχει τέλειο. Πάντα θα βρίσκεις κάτι ακόμα καλύτερο. Να θυμάσαι πως οι γύρω σου δεν βλέπουν ότι βλέπεις εσύ.

 

  • Ανέλαβε δράση! Μην χάνεις χρόνο να ανησυχείς και να μετανιώνεις για τα πράγματα που δεν κατόρθωσες ή δεν έγιναν όπως ήθελες. Δημιουργείς άγχος που έχει ως αποτέλεσμα να σε επιβραδύνει ή να σε κάνει μη αποδοτικό. Ανέλαβε δράση και δοκίμασε επιλογές. 

 

  • Οι αποτυχίες είναι προσωρινές. Δεν σε καθορίζουν, αντιθέτως σε εξελίσσουν. Μην φοβάσαι να δοκιμάσεις, μην φοβάσαι να κάνεις λάθος. Προσπάθησε να αποζητάς το μάθημα από κάθε αποτυχία και προχώρα μπροστά. Πολλές φορές είναι καλύτερα να προσπαθείς από το να μη δοκιμάζεις καθόλου.

Όσες αποτυχίες και να έχεις,  είσαι κάθε μέρα καλύτερος

από τον εαυτό σου στο χθες.